Stacja mycia CIP – clean in place. Przeznaczone są do mycia oraz dezynfekcji urządzeń technologicznych tj. instalacje procesowe, zbiorniki, pasteryzatory, mieszalniki itp. Stosowane są wszędzie gdzie wymagana jest wysoka czystość oraz higiena produktu. W praktyce stacje mycia są powinny być używane we wszystkich zakładach spożywczych. Stacje należy dobrać w zależności od potrzeb użytkownika. Najlepszym sposobem jest takie dobranie wielkości stacji, aby uwzględniała możliwość rozbudowy np. wraz ze zwiększeniem mocy przerobowych zakładu oraz jego rozbudową. Stacja wykorzystuje środki chemiczne które są dobierane w zależności od rodzaju zanieczyszczeń które pozostały w liniach produkcyjnych.
Stacje mogą pracować w systemie: ręcznym, półautomatycznym oraz automatycznym.
Ze względu na budowę stacje mogą być:
a) mobilne,
b) stacjonarne – na rynku spotyka się stacje z wykorzystaniem zbiorników o kształcie okrągłym lub kwadratowym.
Stacje mogą być:
a) jednotorowe – gdzie w tym samym czasie obsługuje jedną linię mycia
b) wielotorowe – dla obsługi w tym samym czasie wielu linii produkcyjnych.
c) jednofazowe, wielofazowe.
d) dostosowana jest do pracy w różnych warunkach i z różnymi środkami chemicznymi (w zależności od typu i przeznaczenia czyszczonej instalacji). Stacje mycia CIP mogą być wyposażone w automatyczny system sterowania.